Konkurs kulinarny "Wariacje z pstrągiem"

We wtorek 24 kwietnia Stowarzyszenie Staszic zorganizowało Konkurs kulinarny „ Wariacje z pstrągiem” , temat przewodni konkursu: Pstrąg, marchewka i rzodkiewka. Konkurs skierowany był do uczniów ZSP im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim w ramach projektu „ Kamień w zmysłach” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja , Działanie 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego programu Operacyjnego Województwa zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.

Cel konkursu:

  • Tworzenie regionalnych tradycji kulinarnych.
  • Promowanie Powiatu Kamieńskiego.
  • Kształcenie umiejętności zawodowych z uwzględnieniem twórczych inspiracji uczniów
  • Tworzenie sytuacji do prezentacji przez uczniów umiejętności zawodowych.

W konkursowe szranki stanęło 8 uczestników projektu „Kamień w zmysłach” Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w kamieniu Pomorskim.

Uczniowie za zadanie mieli:

  • przygotować samodzielnie przepis kulinarny na 5 porcji potrawy której tematem przewodnim jest „ Pstrąg, marchewka i rzodkiewka”.
  • sporządzić i zaprezentować komisji potrawę w pracowni technologicznej ZSP,

Na przygotowanie potrawy uczestnicy mieli 3,5 godziny.

Jury w składzie

Justyna Teper – przewodnicząca, nauczyciel praktycznej nauki zawodu

Janina Mańczak - wieloletnia Pani dyrektor naszej szkoły i nauczyciel przedmiotów gastronomicznych

Piotr Kiełpiński – Wydział Edukacji, Kultury i Sportu Starostwo Powiatowe w Kamieniu Pomorskim

Komisja dokonała oceny organoleptycznej potraw, organizacji stanowiska pracy, techniki wykonania, czasu i rytmu pracy.
A oto wyniki tegorocznej rywalizacji:

Kamil Kubicki I KUC - ,,Pstrąg w sosie kolorowym’’

Katarzyna Wrona II TŻiGD - ,,Ptysie z pastą z pstrąga, marchewka w panierce i dip z rzodkiewki’’

Kamil Duda II TŻiGD - ,,Rolada szpinakowa z pstrągiem ojcowskim, marchewką i dipem z rzodkiewki’’

Wyróżnienia otrzymali:

Oliwia Frydrych II TŻiGD - ,,Grillowany pstrąg podany na puree z marchewki z rzodkiewką w trzech odsłonach”

Jesika Włodarczyk II TŻiGD - ,,Roladki zapiekane z pstrąga na pesto z liści rzodkiewki z kluseczkami leniwymi z marchewki”

Klaudia Przybysz II TŻiGD - ,,Tatar z pstrąga z frytkami z marchewki’’

Klaudia Bartoszewicz II TŻiGD - ,,Mus z pstrąga, sałatka z selera, marchewki i rzodkiewki’’

Paulina Wdowiak III TŻiGD - ,,Tatar z pstrąga wędzonego otulony marchwią i rzodkiewką’’

Publiczność przyznała swoją nagrodę: Katarzynie Wrona z klasy II TżiGD.

Uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe statuetki za zajęcie I, II i III miejsca, dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez Stowarzyszenie Staszic. Nagrodę za zajęcie I miejsca wręczył Starosta Powiatu Kamieńskiego Józef Malec, II miejsca wręczył Wicestarosta Powiatu Kamieńskiego Marek Matys , III miejsca- Dyrektor ZSP Andrzej Swatowski. Tego dnia oprócz konkursu kulinarnego szkoła była otwarta dla uczniów kończących gimnazjum.

Serdeczne podziękowania kierujemy Stowarzyszeniu Staszic, nauczycielom praktycznej i teoretycznej nauki zawodu oraz Panu Markowi Szymańskiemu za pomoc w organizacji konkursu.

Uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.